Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011

Συλλογή Ανοιξιάτικης Γύρης 2011

Φέτος η συλλογή γύρης ήταν πραγματικά πλούσια παρότι οι καιρικές συνθήκες της άνοιξης ήταν άστατες!


Τοποθετήθηκαν γύρω στις 120 γυρεοπαγίδες και η περίοδος συλλογής ήταν από 1η Μαΐου μέχρι 9 Μαΐου.


Η γύρη που συλλέχτηκε φέτος είναι αρίστης ποιότητος, λόγω της ποικιλομορφίας του χρώματος (το οποίο σημαίνει ότι είναι συλλεγμένη από πολλά και διάφορα λουλούδια άρα πλούσια κατ' επέκταση σε θρεπτική αξία) και του ότι οι κόκκοι είναι μεγάλοι σε μέγεθος. Βέβαια λογω της κουνούκλας και της παπαρόυνας ειναι αρκετά εύγευστη ωστε να καταναλωθεί ευχάριστα!


Οι χρωματισμοί για παράδειγμα, απ την παπαρούνα είναι μωβ-μαύρη , κίτρινη απ’ το πουρνάρι, πορτοκαλό-κόκκινη απ' την κουνούκλα και απ' το ασπρόρεικο άσπρο-μπέζ.Είναι συλλεγμένη από διάφορα φυτά όπως παπαρούνα (papaver rhoeas), μωβ κουνούκλα (cristus crispus), λευκή κουνούκλα (cistus salvifolius), λευκό αγριοτρίφυλλο (trifolium repens), ασπρόρεικο (Erica arborea), πουρνάρι (quercus coccifera), αγριόβικος ή καβαλαρού (vicia cracca), ασφάκα (phlomis spp), παλιούρι (paliurus aculeatus) και άλλα.{παπαρούνα (papaver rhoeas)},{μωβ κουνούκλα (λαδανιά) (cristus crispus)},

{λευκή κουνούκλα (λαδανιά) (cistus salvifolius)},
{λευκό αγριοτρίφυλλο (trifolium repens)},
{ασπρόρεικο (ανοιξιάτικο ρείκι) (Erica arborea)},

{πουρνάρι (quercus coccifera)},

{αγριόβικος ή καβαλαρού (vicia cracca)},

{ασφάκα (phlomis spp)},


{παλιούρι (paliurus aculeatus)}
Πως συλλέγεται άραγες? Η μέλισσα προσθέτει λίγο σάλιο και νέκταρ για να σχηματίσει στα πίσω της πόδια τους δυο κόκκους. Μαζεύει την γύρη με τα μπροστινά της πόδια και την μεταφέρει στα πισω της πόδια φτίαχνοντας τους δυο κοκκους.

Στο ακόλουθο βίντεο μαζεύει γύρη απο μια μωβ κουνούκλα. Στη συνέχεια (που δεν απεικονίζεται) παει στην είσοδο της κυψέλης οπου ειναι τοποθετημένη η γυρεοπαγίδα και στις τρύπες στριμώχνεται και πέφτει απ' τα ποδαράκια της και πέφτει (αποθηκεύεται) κάτω στο συρταράκι απ την γυρεοπαγίδα, απ' οπου κάθε απόγευμα την μαζεύουμε!


Τώρα περιμένουμε πλέον το μελίτωμα ελάτου.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου