Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Κρήτη - 2ο Παγκρήτιο Συνέδριο Μελισσοκομίας

(Μέλισσες των Μαλίων, Κρήτη -Μινωική Εποχή)

Μετά το ξεκαθάρισμα στο δεύτερο βάρεμα πεύκου (Βόρεια Εύβοια) και πριν τον τρύγο σκέφτηκα να πάω να ξεκουραστώ μια εβδομάδα στην Κρήτη, “εκμεταλλεύοντας” και το γεγονός ότι ήταν το 2ο Παγκρήτιο Μελισσοκομικό Συνέδριο (21-22 Οκτωβρίου 2010) στην Ιεράπετρα, Λασιθίου και να γνωρίσω από κοντά την ομορφιά της Κρήτης όπως και πολλούς γνωστούς μου.
Είδα και γνώρισα από κοντά δύο μελισσοκομικά φυτά της Κρήτης όπως το αρμυρίκι (tamarix Africana) και χαρουπιά (ceratonia siliqua) και εμαθα και παρα πολλα άλλα απ' την κ. Μαρία Βαρσιδαμάκη (Γεωπόνος-Εντομολόγος) που ανέφερε «τα Μελισσοκομικά Φυτά της Κρήτης» την 2η μέρα του Συνεδρίου.

(Φωτο. : αρμυρίκι)
Χάρηκα που γνώρισα στο Συνέδριο, πολλά άτομα (φίλοι του facebook και bloggers) που γνώρισα μέσω διαδικτύου που ασχολούνται με την μελισσοκομία ερασιτεχνικά και επαγγελματικά:

Μανώλης Αγιουτάκης (arxontiko.blogspot.com),

Γιάννης Καζάνης (johnybee.blogspot.com),

Παντελής Περράκης (chaniabee.blogspot.com),

Αλέξανδρος Παπαδάκης (galifabee.blogspot.com),

Ελένη Καλλιακούδα (elenhkal.blogspot.com),

Ηρακλής Μυτιληναίος, Νίκος Κακογιαννάκης, Νίκος Περάκης, Γιώργος Ντουκάκης,
και Roger White (βασιλοτρόφος SuperBee), ο κ. Χαλεκατεβάκης Ηλίας (ΓΕ.Σ.Α.Σ.Ε) καθηγητές όπως ο κ. Χαριζάνης Πασχάλης (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), κ. Ανδρέας Θρασυβούλου {Εργαστήριο Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας , Σχολή Γεωπονίας ( Α.Π.Θ.)} και άτομα της ΟΜΣΕ όπως η κ. Χριστίνα Κουβαρά (ταμίας ΟΜΣΕ) και προχθές γνώρισα από κοντά στο μαγαζί μου, ήρθε η κ. Αγλαΐα Κοντοθανάση (ΟΜΣΕ- Γεωπόνος Α.Π.Θ. ΜSc- Επόπτρια Μελισσοκομίας),που με συγχαίρει για το μαγαζί μου («Ευχαριστώ») η οποία ήταν επίσης στην Κρήτη στο Συνέδριο αλλά δεν έτυχε να συστηθούμε εκεί.

Στο συνέδριο πολλές εισηγήσεις μου έκαναν εντύπωση αλλά αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση και ήταν κάτι το χρήσιμο για μένα ήταν της κ. Γούναρη Σοφία (Ερευνήτρια Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε) , που αναφέρθηκε «Στα νεότερα στοιχεία για την εξάπλωση του Matsucocus Josephi στην Ελλάδα.»

Βέβαια για τους Κρητικούς μελισσοκόμους πιστεύω το μείζον θέμα ήταν το ΠΟΠ για το πευκοθύμαρο.

Για περισσότερες πληροφορίες για το 2ο Παγκρήτιο Μελισσοκομικό Συνέδριο ανατρέξετε στα ακόλουθα blog: http://galifabee.blogspot.com/ και http://chaniabee.blogspot.com/

(Μονή Τοπλού)

Σας ευχαριστώ όλους για την φιλοξενία στην Κρήτη και χάρηκα πραγματικά που σας γνώρισα όλους από κοντά.

9 σχόλια:

 1. Ήταν τιμή για μας που επισκέφτηκες το νησί μας!! Βέβαια η πίεση του συνεδρίου δεν μας άφησε αρκετά περιθώρια να τα πούμε πιο ήρεμα . ελπίζω να σε ξαναδούμε σύντομα ! σε ευχαριστούμε για την όμορφη παρουσίαση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χρόνια πολλά ,Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη ,ειρήνη και ευτυχία.
  Η ελπίδα να κυριαρχήσει στον κόσμο, για κάτι καλύτερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χρόνια πολλά και
  ευτυχισμένο το νέο έτος !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή