Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Ανασκόπηση 2011

…. Ήρθε το τέλος και αυτού του έτους, και αν δεν κάνω λάθος μόνο μια ανάρτηση έκανα για το 2011, απαράδεκτη. Μόνο αυτό λέω….
Ξεκίνησε καλά το 2011, από μελισσοκομικής άποψης, αναπτύχθηκαν τα μελίσσια ομαλά, βγήκε αρκετή γύρη αλλά μετά το Μάιο εδώ στην Στερεά Ελλάδα ξεκίνησαν τα δύσκολα!

Βγήκε ανθόμελο, όλα εντάξει αλλά μεγάλη προσοχή στα μελίσσια που είχαμε διασκορπισμένα στο διπλανό Νομό Αιτωλοακαρνανίας, λόγω των εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται ευρέως στις νέες ανερχόμενες καλλιέργειες όπως δαμασκηνιών, βερικοκιών κ.α.
…..και ήρθε ο ‘Ελατος, το μεγάλο ρίσκο του έτους! Τελικά μόνο οι έμπειροι και τυχεροί βγάλανε κάποιες ποσότητες μελιού στον Νομό μας….
Λίγοι είναι τελικά «μαστόρια» που μπορούν να ελέγξουν τον έλατο να δουν αν δίνει μέλι και ο καιρός ευνόησε μονάχα την ευρύτερη περιοχή του Προυσού (θέση Αραποκέφαλα, Ασπρόπυργος και άλλα), μάλλον έβαλε το χεράκι της η Παναγία….

Περιττό να πώ για την απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων μελισσοκόμων που έκαναν τα μέρη τσιφλίκια τους….. και έκαναν και πολύ πιο ακραία πράγματα…

Λίγα μέλια βγήκαν τελικά ανα μελίσσι όχι ιστορίες για αγρίους που λένε μερικοί (εδώ κολλάει η γνωστή ρήση «Εκει που ακούτε πολλά κεράσια πάρτε μικρό καλάθι»). Ναι μεν κάποια δυνατά μελίσσια έβαλαν τα δυνατά τους αλλά η εκτεταμένη κακοκαιρία και τα κρύα κράτησαν μέσα τα μελίσσια και όταν ήρθε η ώρα του Ελάτου πάλι, είχαν ήδη στενέψει τα περιθώρια του, ζέστανε και ξεράθηκε η ιστορία όλη… πέρασε ο καιρός πλέον μέσα στον Ιούνη είχαν «μαυρίσει» τα μελίσσια και «έπεσαν»…

Ήρθε η ώρα έκτακτης μεταφοράς….και χωρίς άλλη λύση μεταφέρθηκαν τα μελίσσια στις περιοχές Φουρνά και Αγ. Τριάδα για Δένδρο (είδος βελανιδιάς) και Καστανιά. Αν είχαμε άλλες επιλογές δεν θα μεταφέρονταν τα μελίσσια σε αυτά τα μέρη γιατί πολύ απλά το μέλι δεν είναι εμπορεύσιμο και τόσο…. Και ας είναι απ’ τα πιο θρεπτικά μέλια!


Έδωσε τα ρέστα ο Δένδρος αλλά και ζημιογόνος για τα μελίσσια κάποια στιγμή γιατί ήταν ήδη ταλαιπωρημένα απ' τον έλατο και κρατιόντουσαν ουσιαστικά τα μελίσσια από γύρες απ’ την πλούσια βλάστηση σε μεγάλα υψόμετρα άνω των 1100 μέτρων.
Και σαν «Θεού θέλοντος» ήρθε καπάκι μετά από τόσες δυσκολίες το «πρώτο βάρεμα» του Πεύκου στην Βόρεια Εύβοια όπου πήραμε πολύ καλά μέλια σε ποσότητες.

Ουσιαστικά ο Πευκος ήταν η μεγαλύτερη ανάσα για όλους σε όλη την Επικράτεια της Ελλάδος για την μελισσοκομική χρονιά του 2011, αλλιώς θα ήταν θλιβερή η κατάσταση.Το ευχάριστο πάλι της χρονιάς ήταν το νέκταρ της Καστανιάς που βοήθησε πολύ στον Νομό μας για την παραγωγή βασιλικού πολτού, με την ιδιαίτερη οσμή από την καστανιά!Μέτα τον πεύκο (πρώτο βάρεμα) η χάρη δεν ήρθε για το Ρείκι….. κρύα πάλι δεν άφησε το νέκταρ να ρεύσει…. Η κουμαριά δούλεψε αλλά τι σημασία είχε? Αποφεύγεται πάντα αυτό το μέλι πριν το ξεχειμώνιασμα γιατί αν δεν σφραγιστεί πρώτον ξεκινούν τα προβλήματα και δεύτερον δεν βρίσκουν ουσιαστικά γύρες και εξαντλούνται τα μελίσσια το οποίο τι σημαίνει? Καθόλου δυνατά μελίσσια για το νέο έτος…Αυτά κατά τη δικιά μου εμπειρία και άποψη για το έτος 2011….

Εύχομαι ότι καλύτερο για το νέο έτος 2012!

15 σχόλια:

 1. Λίτσα τα μισα πλαίσια,τα δούλεψες στα ίδια πατώματα με μεγαλα????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα....μπορει να άργησα παρα πολυ να απαντήσω....5 χρόνια..... καλλιο αργα παρα ποτε!!!!! Ναι στα ιδια τα είχαμε

   Διαγραφή
 2. Λίτσα Καλή χρονιά με υγεία και καλοπούλητα μέλια.Κάθε χρόνο όλο και κάτι θα γίνεται να μας την χαλάσει ο καιρός αυτά είναι τα τυχερά του επαγγέλματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλή χρονιά,καλοπούλητα και με την καινούργια χρονιά να είναι περισσότερα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εύχομαι το νέο έτος να είναι πιο ευχάριστο και δημιουργικό φιλενάδα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Kαλή χρονιά με Υγεία και πολλά μέλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. κ.Ευάγγελε τα μισά πλαίσια τα δουλέψαμε σε μεσόροφο...
  κ.Μάρκο αυτα εχει η μελισσοκομία....
  Παντέλή τελείωσε το 2011 και το 2012 εχει πολλές υποσχέσεις!

  Σας εύχομαι οτι καλύτερο σε όλους σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Χρόνια πολλά με υγεία και πολλά μέλια!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Εύχομαι καλή χρονιά και πάντα υγεία στα μελισσάκια σου. Καλές παραγωγές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Έτσι ακριβώς ήταν η κατάσταση το 2011 και για μένα.
  Πολύ καλή περιγραφή.
  Φέτος καλύτερα εύχομαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. καλή χρονία και το 2012 να πάει ακόμα καλύτερα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Δεν έδωκε ο Έλατος; Μα ο Βασίλης έκανε τρεις τρύγους http://melissocosmos.blogspot.com/2011/07/3.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Μόλις διάβασα την ανάρτηση του κ.Βασίλη, δεν λεει πουθενά οτι έκανε τρεις τρύγους στον 'Ελατο, συνολικα μεχρι τοτε εκανε 3 τρύγους, ενα ανθόμελο και δυο έλατο. Τώρα μπορεί ο άνθρωπος να εννοει τρύγο δευτερο γιατι έμειναν μέλια μεσα οπου ήθελε να ξεγονιάσουν..... και εγώ δεν είπα οτι δεν έδωσε καθόλου ο Ελάτος......απλα είπα οτι έδωσε πολύ λίγο.... ο κάθε ανθρωπος εχει την δικιά του αποψη τι ειναι λίγο και πολυ και παλι ο καθένας μας εχει διαφορετικές εμπειρείες.... Rolo!

  ΑπάντησηΔιαγραφή