Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Ανασκόπηση της χρονιάς 2016


Ο περσινός χειμώνας ’15-’16 ήταν περίεργος, άστατος και ζεστός (ήπιος), έδειχνε από την αρχή ότι δεν θα ήταν μια καλή μελισσοκομική χρονιά. Οι ανοιξιάτικες ανθοφορίες ήταν πάρα πολύ πρώιμες και τα μελίσσια δεν μπόρεσαν να τις εκμεταλλευτούν.

(Τέλη Φεβρουαρίου 2016, Σταμνά, Αιτωλοκαρνανίας)


Ο Έλατος στην περιοχή μας (Νομός Ευρυτανίας) πήγε να «δώσει» σε μερικά μέρη αλλά ο καιρός ήταν άστατος (μπόρες κτλ.) και σταμάτησε.

Η βελανιδιά ξεκίνησε καλά και όποιος πρόλαβε και μπήκε νωρίς είχε καλό αποτέλεσμα!

Τα θυμάρια ήταν μέτρια! Ενώ ο κάμπος ήταν πολύ άσχημος. Πολλοί πάθανε ζημιές από τα μεταλλαγμένα και τα ραντίσματα.

 (Αύγουστος 2016)


(Αύγουστος 2016, Φθιώτιδα)

Στο πρώτο «βάρεμα»  ήταν μέτριος ο πεύκος στην Βόρεια Εύβοια που πηγαίνουμε τα μελίσσια, το μέλι υπέροχο, το "περλέ του πεύκου"!


 Ευτυχώς το δεύτερο «βάρεμα» ήταν πολύ καλός και μπορέσαμε να αναπληρώσουμε κάπως το «χαμένο έδαφος».

(Τρύγος στο 2ο βάρεμα του πεύκου, Οκτώβριος 2016, Βόρεια Εύβοια)

Σε γενικές γραμμές ήταν ένας πάρα πολύ δύσκολος χρόνος το 2016, ιδιαίτερα για μέλι. Οι ανθοφορίες φτωχές και παρά τις προσπάθειες να συγκρατήσουμε τα μελίσσια δυνατά δεν πολύ καταφέραμε τον στόχο μας. Μεγάλη απόγνωση με δυσβάσταχτα οικονομικά έξοδα και πολύ κούραση (ψυχολογική & σωματική), που τελείωσε όμως με λίγα χαμόγελα στον πεύκο!

(Τρύγος στο 2ο βάρεμα του πεύκου, Οκτώβριος 2016, Βόρεια Εύβοια)


Μετά από τον τρύγο στον πεύκο, τον Νοέμβριο ξεκινήσαμε την προετοιμασία για την αντιμετώπιση του χειμώνα. Κάποιοι λόγω της απληστίας στον πεύκο σήμερα τα μελίσσια τους είτε χάθηκαν ή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την καλή Άνοιξη που έχουμε αυτή την στιγμή.

Εύχομαι ότι καλύτερο σε όλους! Απ' ότι φαίνεται φέτος το 2017 θα είναι η χρονιά μας!(Τρύγος στο 2ο βάρεμα του πεύκου, Οκτώβριος 2016, Βόρεια Εύβοια)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου