Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013

Μέλι Μέλι….. Ω Μέλι!!!!!!!!!


Πάει το 2012 και τίποτα το συναρπαστικό δεν έγινε εκτός το ότι μόνο ο έλατος δούλεψε ουσιαστικά στην περιοχή μας και λίγο η ρίγανη μέσα στο καλοκαίρι και από εκεί και πέρα μέλι μελάκι! (Γι’ αυτό το λόγο δεν είχα σχεδον καμία νέα ανάρτηση μέσα στο φθινόπωρο 2012 και έπειτα).

(Χρύσω, Ευρυτανίας Ιούνιος 2012)
 
‘Ολοι μιλούν για την κρίση και την στροφή του κόσμου στην αγροτική εκμετάλλευση, και αρκετοί καλά κάνουν και το κάνουν αλλά έχουν φυτρώσει κάποιοι που έχουν την ας πούμε οικολογική συνείδηση χωρίς να έχουν την στοιχειώδη γνώση της φύσης! «Είμαι οικολόγος» λέει….

Και ακούς τόσα πολλά και απορείς. Αναρωτιέσαι και ξεχνάς και αυτά που ξέρεις! Δεν είναι απλά τα πράγματα σε αυτή την ρομαντική φύση!

Πριν λίγο καιρό με είχαν καλέσει σαν ομιλήτρια- εισηγήτρια στο Σεμινάριο Μελισσοκομίας , Το Α της Μελισσοκομίας  «των μελισσών το μέλημα» στις 2-3 Νοεμβρίου 2012 στο ΚΠΕ (ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)  Καρπενησίου ως μελισσοκόμος και απλά στα πολύ γρήγορα ανέφερα τα προϊόντα της μέλισσας , στην ποιότητα , τις ιδιότητες τους, μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα αυτών των προϊόντων. (Αυτα ήταν τα θέματα άλλωστε της παρουσιασής μου). Τέλοσπαντων τα ανέφερα πάρα πολύ γρήγορα παρότι είχα τρεις μέρες να ετοιμάσω την ομιλία μου και παρουσίαση μου στο Powerpoint. Το σεμινάριο είχε μαζέψει πάρα πολύ κόσμο όχι γιατί υπήρχε ενδιαφέρον ουσιαστικό αλλά για να πάρουν την πολυπόθητη βεβαίωση για χρήση της στο μέλλον για τυχόν επιδότητη!

Απογοητεύτηκα και απ' τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ των καθηγητών και απέναντι σε κάποιους μελισσοκόμους με μεγάλη πείρα και γνώσεις με επιμονή να λένε στους μελισσοκόμους ότι είναι λάθος αυτά που ξέρουν. Ενώ εμείς οι μελισσοκόμοι από εμπειρία να τα ξέρουμε αλλιώς. Μάλιστα μια καθηγήτρια μου είπε ότι έχω λάθος άποψη για την μελισσοκομία και ότι πρέπει να ακολουθώ την νομοθεσία και να μην «διαφημίζω» ότι το μέλι το καλό είναι αυτό που έρχεται κατευθείαν απ’ την κυψέλη όπως είναι χωρίς την παρέμβαση του μελισσοκόμου η έμπορο! Δηλαδή μου λέει «Τι το κακό να βάλουμε το μέλι με άλλα είδη μελιών μέσα στο μίξερ σε κάποια θερμοκρασία να γίνει χαρμάνι μελιών……. ;;;;;»

Ανέφερα στην παρουσίαση μου το αμιγές μέλι είναι το καλύτερο αλλά αυτή μου ανέφερε ότι αυτό είναι λάθος. Άλλο εννοούσα εγώ και άλλο αυτή….. κανένα μέλι δεν είναι 100% από ένα είδος φυτού απλά εγώ ήθελα να πω ότι το σωστό μέλι είναι αυτό που είναι όπως τρυγιέται κατευθείαν απ το μελίσσι χωρίς να θερμανθεί και ομοιογενοποιηθεί μέσα στο μίξερ! Εγώ μιλούσα με απλά λόγια χωρίς επιστημονικούς όρους και καθηγήτρια επειδή είναι καθηγήτρια ήθελε να με διατάξει.

Και εκεί κατάλαβα γιατί με επιμονή κάποιοι μελισσοκόμοι μου είπαν να μην πηγαίνω σε συνέδρια και σεμινάρια γιατί είναι χάσιμο χρόνου…. Αυτή είναι η πραγματικότητα! Απλά αποσπούν χρήματα κάποιοι όπως οι καθηγητές εισηγητές και οι διοργανωτές. Και αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν μια εισηγήτρια να πουλά αδρά αδρά τα προϊόντα της. ‘Οσο ζεις μαθαίνεις. Πραγματικά λυπηρό χωρίς ίχνος σοβαρότητας.

(Και μένα μου προσέφεραν αμοιβή που δεν δέχτηκα και επίσης προθυμοποιήθηκαν να πληρώσουν τα φυλλάδια που ούτε για αυτά δέχτηκα την αμοιβή. Δεν περιμένω να ακουσω ευχαριστώ γι’ αυτό. )Τελοσπάντων τι γίνεται με τα μελισσοκομικά προϊόντα πλέον;;

Οι καταναλωτές αναζητούν ευκαιρίες και φθηνές λύσεις και εμείς σαν μελισσοκόμοι προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα θέλοντας η μη θέλοντας! Δεν μπορείς όμως να ρίξεις και πάρα πολύ την τιμή γιατί πρώτον δεν είχε παραγωγή και δεύτερον έχουν αυξηθεί τα έξοδα αυτών των προϊόντων.

Αλλά που να ξέρει ο καταναλωτής γιατί κάτι προσφέρεται τόσο φθηνό; Πολύ απλά πρέπει να φύγει το προϊόν γιατί πρέπει «να σκοτωθεί» γιατί έμεινε στην αποθήκη, όχι τόσης καλής ποιότητας και άλλοι τόσοι λόγοι.

Και ερχόμαστε στην φράση του πελάτη: «Πόσο το έχεις το μέλι;» και απαντάς εσύ «Εξαρτάται το μέλι.». Και ακολουθεί ο Γολγοθάς του μελισσοκόμου να εξηγεί τα ανεξήγητα και να δίνει μάθημα μελισσοκομίας λες και είναι το πρώτο μάθημα σε σεμινάριο μελισσοκομίας. (Σας συμβαινει και σας ε;;; Διασκεδαστικό είναι μέχρι ένα σημειο…. Αλλά η υπομονή έχει και τα όρια της γιατί μπορεί να είναι απλά ένα βάζο με μέλι αλλά ο πελάτης δεν ξέρει τι τράβηξες εσύ για αυτό να βγει….. ). Εδώ έχουμε ένα προβληματάκι marketing…..
 
 

Δυστυχώς το μέλι σε κάποια φάση θα βγει και μετά μένεις με αυτή την ποσότητα να την διαθέσεις στην αγορά…..μόλις τελειώσει πρέπει να περιμένεις να βγει το νέο…. Δεν γίνεται να βγει όποτε θες και εσύ, και μερικές φορές δεν βγαίνει! Όπως έγινε το έτος 2012! Πάρα πολλοί νέοι μελισσοκόμοι απογοητεύτηκαν και γεύτηκαν την πίκρα.

Το καλό είναι ότι έχουμε και εμπόρους που μας προσεγγίζουν και κάνουν εξαγωγή των προϊόντων μας αλλά μόλις έρθει η στιγμή πληρωμής εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Παρόλο αυτά η εξαγωγή βλέπει μέρες άνθησης. Κακά τα ψέματα το ελληνικό μέλι και γενικά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι πολύ καλής ποιότητας.

 

Και που καταλήγουμε;;; Δύσκολα τα πράγματα στο χώρο της μελισσοκομίας……. Μόνο οι μερακλήδες θα επιβιώσουν.
(Ασπρόπυργος, Ευρυτανίας)

 Επιμονή με γερό στομάχι…… Εύχομαι «Καλή Χρονιά και ότι καλύτερο για το 2013»….. παρότι έχει περάσει σχεδόν ο πρώτος μήνας.

4 σχόλια:

 1. xronıa polla,I wish yıeld season next year,have a good job.regards

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λίτσα μην σε πτοούν οι καθηγητές, γιατί πολλοί από αυτούς είναι κλεισμένοι μέσα σε ένα γραφείο αξιοποιούν τα προγράμματα των επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων που τους παρέχονται και για να δικαιολογήσουν αυτά που ουσιαστικά δεν κάνουν (έρευνα) θα πρέπει να πουν κάτι, που τις περισσότερες φορές δεν έχει βάση. Επίσης δεν ξέρω γιατί παρακολούθησα κάποια σεμινάρια αν αυτά που λένε είναι από άγνοια ή για να δικαιολογήσουν κάποιες πρακτικές. Θεωρώ πως έκανες πολύ καλά που συμμετείχες στο σεμινάριο και πως είναι υποχρέωση όλων των μελισσοκόμων η πληροφόρηση και η βοήθεια στους νέους συναδέλφους. Τέλος όσον αφορά τους πελάτες και το μέλι αυτό που περιγράφεις είναι γεγονός αλλά πρέπει και εδώ οι μελισσοκόμοι να ενημερώσουμε το κοινό μας και να τους δώσουμε να καταλάβουν τι εστί μέλι ελληνικό, αγνό και ακατέργαστο και τι μέλι βιομηχανοποιημένο άγνωστης προέλευση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θέλω να διορθώσω κάτι.

  Δεν είναι σωστό να απουσιάζουν τόσο καιρό οι μελισσομπλοκάδες........

  Καλή χρονιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή