Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012

Πως πάει ο έλατος μέχρι στιγμής στον Νομό Ευρυτανίας;;;


Ο Έλατος σε κάποιες περιοχές της Ευρυτανίας πηγαίνει περίφημα, μετά από μεγάλη προσπάθεια φτιάχτηκαν τα μελίσσια, βέβαια ο καιρός τα κρατούσε μέσα και λόγω αυτού υπάρχουν διπλοσφραγίσματα στις κηρήθρες.(περιοχή : Πόλεμος, Ασπρόπυργος/Ν.Ευρυτανίας, Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012)

Φόρτσα δουλεύουν τα μελίσσια απ’ την Πέμπτη που κόπιασαν οι αέριδες. Τρυγάμε να ξεμπλοκάρουμε τα μελίσσια  (όταν το μελίσσι έχει μέλια μέσα το ξεμπλοκάρουμε γιατί τεμπελιάζει μόλις έχει αποθηκεύσει το μέλι που του επαρκεί) και βάζουμε πλαίσια μέσα τρυγημένα και τα μελίσσια μετά από μια ώρα ήδη τις καθαρίζουν, ασπρίζουν και διορθώνουν βάζοντας φρέσκο μέλι.  (Μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ θέλουν οι νέες κηρήθρες που τοποθετούνται στον μελιτοεξαγωγέα, γιατί  το βάρος και το πολύ παχύρρευστο που ειναι το μέλι, δεν βγαινει εύκολα και καταστρέφονται.)
Σταλοκοπάνε οι χτισμένες τρυγημένες κηρήθρες που είχαμε μολις τοποθετήσει πριν διάρκεια μιας ώρας μεσα μόλις τις τινάζουμε να ελέγξουμε κατά πόσο δουλεύουν.
Τα έλατα γυαλοκοπάνε απ το δάκρυ του πολυδιασκοπισμένου κόμπου και το μέλι είναι σαν ρετσίνι (παρα πολύ παχύρρευστο και σκοινιάζει).  (περιοχή : Πόλεμος, Ασπρόπυργος/Ν.Ευρυτανίας, Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012)

Θηρία έγιναν τα μελίσσια σε μια περιοχή, χτίζουν και τα κάπακια πέρα- πέρα πλέον και μετά από διαπίστωση από τα πέντε (5) διάσπαρτα μελισσοκομεία που έχουμε ανά τον Νομό Ευρυτανίας, μια περιοχή δίνει το περισσότερο και καλύτερο σε ποιότητα μέλι ελάτου (σύμφωνα με το χαρμάνι που κάνουν οι μέλισσες με το νέκταρ από αγριολούλουδα που συλλέγουν). (φωτογραφίες στην επόμενη μου ανάρτηση)

Το λάθος κάποιων μελισσοκόμων φέτος και άλλες χρονιές το παρατηρήσαμε, δεν έχει σχέση αν έχουν λίγα η πολλά μελίσσια (δηλ. είναι καθαρά θέμα εμπειρίας), είναι ότι μόλις έκοβε ο έλατος σε μια περιοχή που είχαν τοποθετήσει τα μελίσσια τους και άκουγαν ότι αλλού έδινε καλύτερα τα σήκωναν τα μελίσσια και τα μετέφεραν σε αυτό το άλλο μέρος με το πιο πολύ μέλι. Ε, πάνω στον έλατο άπαξ και σηκώσεις τα μελίσσια και τα μεταφέρεις σε άλλη περιοχή με έλατο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάς καλά, χάλασες την σειρά του μελισσιού.

(περιοχή : Αγρίδια, στην ευρύτερη περιοχή Αγράφων, Ν.Ευρυτανίας,  Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012)

Τα πολύ καλά μελίσσια που έχουν ξεγνοιάσει δίνουν καθαρά ένα πάτωμα μέλι μέχρι στιγμής, δηλ. έναν τενεκέ μέλι.

Για να δούμε την συνέχεια……


3 σχόλια:

  1. Λίτσα και το Θυμάρι άρχισε να μυρίζει στις κυψέλες εδώ αλλά δεν έχουν αποθηκεύσει μέλι ακόμα ας ελπίσουμε να πάει καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή