Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010

Ο 'Ελατος που μας τρέλανε φέτος.....

Ο Έλατος εδώ στην Ευρυτανία είχε δώσει δείγματα ότι άρχισε να δίνει μέλι από τις 20 περίπου Απρίλη σε κάποιες τοποθεσίες προς τα Άγραφα… δούλευε αρκετά καλά ο κοριός (το γνωστό μαύρο έντομο Cinara Confiniο) αφού “άσπρισαν” μέσα τα μελίσσια τη συγκεκριμένη περίοδο.
Παρότι όμως που ήταν έτσι τα πράγματα είχαμε τους ενδοιασμούς μας ότι δεν θα ήταν μία καλή μελισσοκομική χρονιά για τον έλατο και γενικά η χρόνια για τα μελίσσια λόγο υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή , μεγάλο πρόβλημα συλλογής γύρης και τεράστια ανομβρία στην αρχή της πρώιμης άνοιξης του φετινού έτους 2010 .


“Bρε παιδί πολύ νωρίς είναι…δεν υπάρχει περίπτωση κάτι θα πάει στραβά!!!” λέγαμε με τους άλλους έμπειρους μελισσοκόμους.Θυμάμαι στις 6 Απριλίου, μετά το Πάσχα κοιτούσαμε με τον Αρχιμ. Δαμασκηνό (μελισσοκόμος-γεωπόνος , μοναχός της Μονής Τατάρνας) το blog του μελισσοκόμου κ. Θεοδόση Κατσαρό (kokkini-melissa.blogspot.com) που έλεγε για τον κοριό και λέγαμε ότι αυτό δεν είναι και τόσο καλό τόσο πρώιμα!

(Μπαγασάκη, Ευρυτανίας)

Αφού δούλευαν τα μελίσσια υποθέσαμε ότι ήρθε η ώρα και για τρύγο …..ελα ντε που ξεκίνησαν οι βροχές μέσα Μαΐου μέχρι και τα τέλη Μαΐου που τον έκοβε τον έλατο!! Άντεξε σε κάποιες περιοχές ο κοριός αλλά όχι για πολύ…. Εξαφανίστηκε!!!!.....ουσιαστικά αρχές Ιουνίου τέλος για τον κοριό που σημαίνει ότι ήταν «λίγα τα ψωμιά» του έλατου ακόμη.

Δούλευαν το πρωί τα μελίσσια αλλά μετά έκοβαν, ξεκίνησε και ο κόμπος (physokermes) κάποια στιγμή τα μέσα- τέλη Μαΐου σε πολλές περιοχές τις Ευρυτανίας και δείγματα από φούσκα αλλά ουσιαστικά δεν δίνουμε ποτέ τόση σημασία σε αυτό γιατί δεν δίνει τίποτα το αξιόλογο σε μέλι. Φούντα μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις το συναντήσαμε.

Ουσιαστικά μας έπιασε όλους απελπισία τι θα κάνουμε, τι θα απογίνουμε φέτος, δεν πήραμε που δεν πήραμε ανθόμελα, λέγαμε αν δεν πάρουμε και απ τον έλατο..πάμε καταστραφήκαμε! ‘Έκανε πολύ κρύο τον Μάιο και πανικοβληθήκαμε….


Θυμάμαι συγκεκριμένα την Παρασκευή 28 Μαίου που είχαμε πάει Σοφάδες, Καρδίτσα το πρωί να πάρουμε νέα μηχανήματα (απολεπιστήρα και μελιτοεξαγωγέα) απ’ την Api-tec (Μ&Δ Ευαγγελόπουλος) και στην διαδρομή πίσω στα Φουρνά Ευρυτανίας, κοιτούσαμε τα έλατα και τον κοριό με τον πατέρα μου αλλά έκανε πολύ κρύο να τον δουλέψουν οι μέλισσες.Το βράδυ της ίδιας μέρας έρχεται στο μαγαζί μου «Το Σπίτι του Μελιού» ένας φίλος και “μεγάλος” μελισσοκόμος (με σχεδόν 1000 μελίσσια απ την Καρδίτσα τον κύριο Αποστόλη) να λέει στον πατέρα μου “Γιώργο δεν πρόκειται να πάρουμε σταγόνα απ’ τον έλατο έτσι όπως μας τα κάνει ο καιρός, βάζουνε, κάθονται μέσα τρώνε, γονιάζουν και άντε απ’ την αρχή..την πατήσαμε φέτος”.

Και εγώ όπως πάντα αισιόδοξη του λέω “κ. Αποστόλη μην γκρινιάζετε κάτι θα πάρουμε δεν υπάρχει περίπτωση, «οργώσαμε» όλη την Ευρυτανία. Είναι νωρίς θα τρυγήσουμε μέσα Ιουνίου.”

‘Έφυγα απ το μαγαζί και πήγα στο ταξιδιωτικό γραφείο να πάρω το εισιτήριο μου για την Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. γιατί έχασα τον θειο μου απροσδόκητα και έπρεπε να του πω το τελευταίο αντίο.

Και λέει στον πατέρα μου ο κ. Αποστόλης “Έχει δίκιο αυτό το κορίτσι Γιώργο, κάτι θα πάρουμε δεν βαριέσαι”.


(Χρύσω, Ευρυτανίας)


Άρχισε και η καβαλαρού και άλλα άνθη του δάσους να δίνουν μέλι αλλά τίποτα το αξιόλογο. Το πρόβλημα μας μετά ήταν ότι έχουμε και τα θυμάρια και να έχω τον πατέρα μου να μου λέει τηλεφωνικά στην Νέα Υόρκη “Λίτσα πρέπει να επιστρέψεις σύντομα γιατί πρέπει να τρυγήσουμε.” . Έπρεπε οπωσδήποτε να τρυγηθούν τα μελίσσια και να προετοιμαστούν να πάνε στα θυμάρια.

(Μικρό Χωριό, Ευρυτανίας)

Και τελικά αρχίσαμε τους τρύγους μέσα Ιουνίου (πήγαμε μελίσσια στα θυμάρια άρον-άρον μετά τους τρύγους απ'τις τοποθεσίες Μικρο Χωριό και Μπαγασάκη) μέχρι και προχθές τελειώσαμε τον τρύγο σε όλα τα μελίσσια στην Χρύσω, μόλις είχαν ξεγoνιάσει τα μελίσσια, τα σκαμπανεβάσματα του καιρού έκαναν τα μελίσσια να γονιάζουν πάρα πολύ και δημιουργούσε πρόβλημα στο να τρυγηθούν αποτελεσματικά.

(Χρύσω, Ευρυτανίας)Μετά είχαμε και τις καστανιές που ήταν κάτασπρες και έπρεπε να «κόψουμε» παραφυάδες, όμως η καστανιά δεν άντεξε γιατί μόλις λουλούδιασε (άνθισε) έβρεξε! Σχεδόν όλη την εβδομάδα κάθε μεσημέρι-απόγευμα βρέχει….πάει και η καστανιά!Τον έλατο πλέον τον αποχαιρετήσαμε εδώ και ένα μήνα σχεδόν, βγήκε ένα μέλι πολύ αρωματικό, πάρα πολύ παχύρρευστο και σκούρο σε χρώμα! Δεν θα το έλεγα χάλια σε απολογισμό μελιού ανά μελίσσι αλλά ούτε τις μισές ποσότητες της περσινής χρονιάς.

Άντε του χρόνου περισσότερα και όχι τοση "παιδεμάρα" (κούραση) όπως φέτος.

Χαιρετάμε τη ρίγανη που είναι στην αρχή του άνθους του εδώ στην Ευρυτανία και ακούσαμε τα ευχάριστα νέα απ’ την θυμάρια στην Λευκάδα απόψε απ' τον μελισσοκόμο πάπα-Κώστα ότι πάνε πολύ καλά! Αυτό που θέλουμε είναι να ζεστάνει λίγο ακόμη!

2 σχόλια:

 1. Λίτσα τί να πούμε και εμείς εδώ κάτω που έχουμε μιά και μοναδική ανθοφορία αυτή του θυμαριού;Φέτος το θυμάρι δίνει αλλά δεν υπάρχουν μελίσσια δυνατά για να το πάρουν.Από αρχές Φλεβάρη είχε να βρέξει και έριξε κανα δυό βροχές μετα τις 21 Μαΐου.Να φανταστείς οτι Πρωτομαγιά δεν υπήρχαν λουλούδια για το καθιερωμένο στεφάνι.Μέχρι μέσα Απριλίου κάτι γινότανε μετά άρχισαν τα μελίσσια να πέφτουν θεαματικά από την έλειψη τροφής.Απο τα ενώματα δεν μου έμειναν ούτε τα μισά μελίσσια.Σημειωτέον οτι είναι η δεύτερη χρονιά που δεν θα πάρουμε μέλι για να ρεφάρουμε τις ζημιές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλημέρα Μάρκο!

  'Οτι και να σου πω ειναι λιγο, τι καλό κουράγιο να σου πω!!
  Κάνε υπομονή για το επόμενο έτος τωρα!

  Τα μελίσσια γινονται, κοίτα να δεις να εισαι εσυ κάλα!
  Θα σου πω τις εντυπώσεις μου απ΄τον τρυγο στο θυμάρι το επομενο Σαβ/κο! Αρχιζουμε τον τρυγο στο θυμαρι την Τεταρτη.....(στην Λευκάδα!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή