Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Πλούσια Συλλογή Γύρης...


Φέτος λόγω ανομβρίας φοβηθήκαμε πάρα πολύ ότι δεν θα μπορέσουμε να μαζέψουμε γύρη. Τελικά τα καταφέραμε και συλλέξαμε αρκετή σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα!Στην αρχή, η γύρη που συλλέγαμε ήταν κίτρινη (μονόχρωμη σχεδόν) και σε μικρούς κόκκους αλλά όπως περνούσαν οι μέρες άλλαξαν τα πράγματα και συλλέγαμε πολύχρωμη και μεγάλοι σε κόκκοι γυρη, βέβαια αυτό οφείλεται στο γεγονός στο ότι όλα τα λουλούδια έχουν διάφορους χρωματισμούς γύρης και σιγά σιγά ανθίζουν κάθε μέρα και διαφορετικά άνθη! Η καλύτερη γύρη σε ποιότητα και θρεπτικότητα είναι αυτή που έχει ποικιλομορφία χρωματισμού κόκκων και αυτή που συλλέγεται μακριά από μονοκαλλιέργειες.Η γύρη όπως είναι γνωστό (όχι στο ευρέως κοινό δυστυχώς) είναι πολύ καλή για τον οργανισμό μας, βοηθάει σε πάρα πολλές παθήσεις και γενικά βοηθάει στην τόνωση.
Οι αλλεργιολόγοι συνήθως συνιστούν στους ασθενείς τους, με αλλεργική ρινίτιδα να καταναλώνουν 2-3 κόκκους γύρη η και λίγο παραπάνω ώστε να δημιουργηθούν αντισώματα στον οργανισμό τους και να απαλειφθούν από τις αλλεργίες τους.

Εμείς μαζεύουμε την γύρη με τις κοινές γυρεοπαγίδες στην είσοδο της κυψέλης, την συσκευάζομαι νωπή και αποξηραμένη.Οι γυρεοπαγίδες μπαίνουν μόνο σε γερά μελίσσια, διώροφα που έχουν γερούς πληθυσμούς ώστε να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στην συλλογή γύρης (σε ποσότητα). Πρέπει όμως να προσέχουμε να μην μπλοκάρουν στην είσοδο έξοδο οι μέλισσες, εκεί θα υπάρξει πρόβλημα. Δεν αφήνουμε για πολύ καιρό τις γυρεοπαγίδες στα μελίσσια γιατί προκαλούμε εξασθένηση του μελισσιού με την συνεχόμενη συλλογή γύρης.


Την μαζεύουμε κάθε σούρουπο σε άσπρους κουβάδες (είναι επίφοβο να τα αφήσουμε να μαζευτεί κάθε 2 μέρες γιατί χαλάει η ποιότητα και δεύτερον μπορεί να βρέξει και να λιώσει η γύρη), την καθαρίζουμε αυθημερόν, την συσκευάζουμε και την αποθηκεύουμε.Η νωπή μπαίνει κατευθείαν κατάψυξη.Κατά την γνώμη μας ότι είναι νωπό είναι και πιο θρεπτικό αλλά οι απόψεις διίστανται σε αυτό το θέμα.

Τέλος η συλλογή γύρης προς το παρόν τώρα είμαστε ευχαριστήμενοι που άρχισαν οι βροχές απόψε ώστε να δυναμώσει το μελίτωμα του ελάτου....

8 σχόλια:

 1. Σου εύχομαι και τα καλύτερα στα μέλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οτιδήποτε καταναλώνεται νωπό δηλαδή άμεσα διατηρεί στο ακέραιο τις οργανοληπτικές του ιδιότητες.
  Από κει και πέρα αρχίζοντας την συντήρηση είτε με την ψύξη , είτε με την κατάψυξη , είτε με την αποξήρανση , αρχίζουν να φθήνουν ορισμένες ιδιότητες.( αυτό δεν σημαίναι ότι είναι άχρηστο το προϊόν)
  Εξ άλλου είναι απαραίτητη η καλή πρακτική συντήρησης οποιαδήποτε και αν είναι αυτή ώστε το προϊόν να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα συστατικά του.
  Γιαυτό το λόγο όσο γρηγορότερα εφαρμόσουμε το σωστό σύστημα συντήρησης τόσο περισσότερα συστατικά θα παραμείνουν αναλοίωτα.
  Έχοντας πάντα στο νού μας ότι όσο πιό γρήγορη η κατανάλωση τόσο καλύτερα.
  Κάποια στιγμή θα αναρτήσω στην ιστοσελίδα μου λεπτομέρειες για τις μεθόδους συντήρησης
  Λίτσα δεν υπάρχει κινδυνος να σπάσει το γυάλινο βάζο στην κατάψυξη;ή δεν σπάει λόγω το ότι το περιόχενο δεν διογκώνεται όπως στα υγρά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. η σωστή λέξη είναι το περιεχόμενο στην τελευταία παράγραφο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Επόπτη, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να σπάσει το γυάλινο βάζο γιατί όπως προανέφερες επειδή δεν είναι υγρό το πειρεχόμενο δεν διογκώνεται!!!
  Καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλημέρα σας!
  Θέλω να σας ρωτήσω αν αληθεύει
  το ότι η γύρη, συν των πολλών άλλων καλών
  που κάνει, βοηθάει τον μεταβολισμό μας με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να κάνει πιο πολλές καύσεις.
  Και μια δεύτερη ερώτηση είναι αν πρέπει να την παίρνουμε το πρωί ή το μεσημέρι πριν το μεσημεριανό όταν επιθυμούμε να χάσουμε κάποια κιλά σαφώς συνδιάζοντας και μια προσεγμένη διατροφή.

  Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή συνέχεια!

  Σοφία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το:"...στο ευρέως κοινό.." είναι λάθος. Το σωστό είναι: στο ευρύ κοινό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το:"...στο ευρέως κοινό.." είναι λάθος. Το σωστό είναι: στο ευρύ κοινό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή