Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010
Κράζοντας τα "Πρωτογόνια"...
Πριν 2 εβδομάδες είχαμε έντονη δραστηριότητα σμηνουργιών στα έλατα, τώρα βέβαια αυτό έχει σταματήσει λόγω του ότι έχει πέσει δραματικά η θερμοκρασία στον Νομό Ευρυτανίας και καθημερινά βρέχει εδώ και μια εβδομάδα.
Μερικοί μελισσοκόμοι παραξενεύτηκαν απ' το γεγονός ότι σμηνουργούν τέτοια εποχή τα μελίσσια θεωρώντας ότι είναι τέλη Ιούνη και είναι κάτι σπάνιο.
Όχι δεν είναι κάτι το σπάνιο εδώ στα ορεινά...συνήθεις είναι! Πριν αρκετά χρόνια, ακόμη και τώρα οι παλιοί όταν σμηνουργεί ένα μελίσσι λένε "Πάμε να κράξουμε το μελίσσι" εννοώντας ότι θα τρίψουν μελισσόχορτο να γυρίσει πίσω η σμηνουργία, ή όταν ήταν το "σμάρι" στον αέρα εν πτήση να ρίξουν χαλίκια να πέσει καταγής το "σμάρι".
Πάμε να σας δείξω πως "κράζουμε" ενα "σμάρι" μέσα σε μια παραδοσιακή κυψέλη της Ευρυτανίας, το οποίο λεγεται "κερνί" . Τρίβουμε αρκετά καλά το εσωτερικό του κερνιού με μελισσόχορτο (το γνωστό βότανο).
Και σαν στρατιωτίνες μπαίνουν μέσα στο "κερνί" οι μέλισσες....
Μια μέρα ενας γεωπόνος απ' την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης που μας έκανε καταμέτρηση των μελισσιών για την θεώρηση του μελισσοκομικού βιβλιαρίου, παραξενεύτηκε οτι τρίβοντας μελισσόχορτο το μελίσσι επιστρέφει έκει που το "κράζεις".
...αυτά είναι ένα απ' τα μυστικά της μελισσοκομίας....
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Καλό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήI wish succesuful and very prodactive season,best wishes,stay well
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυαγγελία τί είναι το μελισσόχορτο;
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ καλό
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδα σήμερα ότι στο μπλόγκ σου αναφέρεται το τρέχον τεύχος του περιοδικού "Μελισσοκομική Επιθεώρηση"
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια :)
Ευχαριστώ πολύ! Επίσης! 'Ακουσα οτι και τα "Μελισσοκομικά Φυτά" αναφέρονται μεσα στο περιοδικο οπως και το μπλογκ του Χρήστου "Kavala Bees" και το GrypaBees!
ΑπάντησηΔιαγραφή