Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Κρήτη - 2ο Παγκρήτιο Συνέδριο Μελισσοκομίας

(Μέλισσες των Μαλίων, Κρήτη -Μινωική Εποχή)

Μετά το ξεκαθάρισμα στο δεύτερο βάρεμα πεύκου (Βόρεια Εύβοια) και πριν τον τρύγο σκέφτηκα να πάω να ξεκουραστώ μια εβδομάδα στην Κρήτη, “εκμεταλλεύοντας” και το γεγονός ότι ήταν το 2ο Παγκρήτιο Μελισσοκομικό Συνέδριο (21-22 Οκτωβρίου 2010) στην Ιεράπετρα, Λασιθίου και να γνωρίσω από κοντά την ομορφιά της Κρήτης όπως και πολλούς γνωστούς μου.
Είδα και γνώρισα από κοντά δύο μελισσοκομικά φυτά της Κρήτης όπως το αρμυρίκι (tamarix Africana) και χαρουπιά (ceratonia siliqua) και εμαθα και παρα πολλα άλλα απ' την κ. Μαρία Βαρσιδαμάκη (Γεωπόνος-Εντομολόγος) που ανέφερε «τα Μελισσοκομικά Φυτά της Κρήτης» την 2η μέρα του Συνεδρίου.

(Φωτο. : αρμυρίκι)
Χάρηκα που γνώρισα στο Συνέδριο, πολλά άτομα (φίλοι του facebook και bloggers) που γνώρισα μέσω διαδικτύου που ασχολούνται με την μελισσοκομία ερασιτεχνικά και επαγγελματικά:

Μανώλης Αγιουτάκης (arxontiko.blogspot.com),

Γιάννης Καζάνης (johnybee.blogspot.com),

Παντελής Περράκης (chaniabee.blogspot.com),

Αλέξανδρος Παπαδάκης (galifabee.blogspot.com),

Ελένη Καλλιακούδα (elenhkal.blogspot.com),

Ηρακλής Μυτιληναίος, Νίκος Κακογιαννάκης, Νίκος Περάκης, Γιώργος Ντουκάκης,
και Roger White (βασιλοτρόφος SuperBee), ο κ. Χαλεκατεβάκης Ηλίας (ΓΕ.Σ.Α.Σ.Ε) καθηγητές όπως ο κ. Χαριζάνης Πασχάλης (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), κ. Ανδρέας Θρασυβούλου {Εργαστήριο Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας , Σχολή Γεωπονίας ( Α.Π.Θ.)} και άτομα της ΟΜΣΕ όπως η κ. Χριστίνα Κουβαρά (ταμίας ΟΜΣΕ) και προχθές γνώρισα από κοντά στο μαγαζί μου, ήρθε η κ. Αγλαΐα Κοντοθανάση (ΟΜΣΕ- Γεωπόνος Α.Π.Θ. ΜSc- Επόπτρια Μελισσοκομίας),που με συγχαίρει για το μαγαζί μου («Ευχαριστώ») η οποία ήταν επίσης στην Κρήτη στο Συνέδριο αλλά δεν έτυχε να συστηθούμε εκεί.

Στο συνέδριο πολλές εισηγήσεις μου έκαναν εντύπωση αλλά αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση και ήταν κάτι το χρήσιμο για μένα ήταν της κ. Γούναρη Σοφία (Ερευνήτρια Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε) , που αναφέρθηκε «Στα νεότερα στοιχεία για την εξάπλωση του Matsucocus Josephi στην Ελλάδα.»

Βέβαια για τους Κρητικούς μελισσοκόμους πιστεύω το μείζον θέμα ήταν το ΠΟΠ για το πευκοθύμαρο.

Για περισσότερες πληροφορίες για το 2ο Παγκρήτιο Μελισσοκομικό Συνέδριο ανατρέξετε στα ακόλουθα blog: http://galifabee.blogspot.com/ και http://chaniabee.blogspot.com/

(Μονή Τοπλού)

Σας ευχαριστώ όλους για την φιλοξενία στην Κρήτη και χάρηκα πραγματικά που σας γνώρισα όλους από κοντά.

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

"Μελισσοκομικό Βήμα"

Πριν από 2 εβδομάδες, πριν να βάλω το κλειδί να ανοίξω το μαγαζί με Καλημερίζει ο ταχυδρόμος και μου δίνει τον φάκελο του περιοδικού «Μελισσοκομικό Βήμα» (‘Ετος 8ο, τεύχος 47ο, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2010) και όπως το άνοιξα και ξεφύλλιζα στο τέλος είδα προς έκπληξη μου μια φωτογραφία μου! Δεν ήξερα ότι θα έγραφαν για το blog μου!

Ευχαριστώ την Ο.Μ.Σ.Ε. (Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος) για την αναφορά τους και μεταφέρω μερικά απ' τα όμορφα τους λόγια:

«Για τους Ευρυτάνες “Το Σπίτι του Μελιού” είναι το κατάστημα της οικογένειας Καρανίκα, περίφημο για την ποιότητα του μελιού της.»

«....συστήνεται ανεπιφύλακτα από όλους τους ασχολούμενους με τον χώρο των μελισσοκομικών ιστολογιών.»

«Και όλα αυτά συνοδευόμενα με όμορφες εντυπωσιακές εικόνες αλπικού τοπίου, που αποδεικνύουν την ερωτική σχέση της μέλισσας και του μελισσοκόμου με το φυσικό περιβάλλον.»